Ételek, amelyek segítenek a depresszió leküzdésében

Tej

Ez egy jó D-vitamin forrás volt valaha, már amennyiben tiszta, szabadtartásból és bio tejről van szó, még ma is szóba jöhet.

Ha nagyon alacsony  a D’-vitamin  szintje a szervezetben, az néha depressziót okozhat.

Egy norvég tanulmány kimutatta, hogy azok, akik D-vitamint szedtek, egy évvel később kevésbé voltak depressziósak, mint azok, akik nem szedték.

Nem szereted a tejet? Növeld a D vitamint gazdag gabonafélékkel és frissen préselt gyümölcslevekkel, valamint halakkal.

Vagy jó minősségű étrendkiegészítőként.

Pulyka

A hagyományos hálaadás madárnak van egy fehérje-építőköve a triptofán, amelyet a szervezet a szerotonin előállítására használ fel.

Ez egy agyi-vegyi anyag, amely kulcsszerepet játszik a depresszióban, állítják a kutatók.

Valójában egyes antidepresszánsok úgy fejtik ki hatásukat, hogy az agy szerotonint használ fel. Ugyanilyen hangulatjavító hatást érhetünk el a csirkehúsból és a szójababból is.

Brazil dió

Ez a snack gazdag szelénben, ami segít megvédeni a szervezetet az apró, káros részecskékkel, úgynevezett szabad gyököktől.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a fiatalok, akiknek nem volt elegendő táplálékuk ebből a tápanyagból, nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak.

A kutatók azonban nem tudták azt mondani, hogy az alacsony szelénszint depressziót okozott volna.

Egy brazil dió csaknem felét teszi ki egy felnőtt ember napi ásványianyag szükségletének, ezért ügyelj arra, hogy korlátozd az elfogyasztott mennyiséget.

Az ásványi anyagot tartalmazó egyéb élelmiszerek közé tartozik a barna rizs, a sovány marhahús, a napraforgómag és a tenger gyümölcsei.

Sárgarépa

Tele van béta-karotinnal, amelyet sütőtökből, spenótból, édesburgonyából és sárgadinnyéből is kaphatunk.

A tanulmányok összefüggésbe hozták ezt a tápanyagot a depresszió alacsonyabb szintjével. Nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy megelőzheti a rendellenességet, de nem árt, ha többet viszünk be az étrendünkbe.

Kagylók és kagylók

A tenger gyümölcsei, a B-12 jó forrásai. Egyes tanulmányok szerint az alacsony vitaminszintű embereknél nagyobb a depresszió valószínűsége.

Lehetséges, hogy hiánya az s-adenozil-metionin (SAM) nevű anyag hiányát okozza, amelyre az agynak szüksége van a hangulatát befolyásoló egyéb vegyi anyagok feldolgozásához.

Ha más B-12-es ételeket keresel, próbáld ki a sovány marhahúst, a tejet és a tojást.

Kávé

A koffein  felpörget, és motiváltabbnak érezheted magad. De óvatosan, mert ha szülés utáni depresszió vagy pánikbetegségünk  van, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy ez ronthatja a tüneteit.

Egy csésze jó kávé, csökkentheti a rossz hangulatot, bár nem tudják miért.

Leveles zöldségek

Tele vannak folsavval, amelyre az agysejteknek  szükségük van a jó működéshez, és amely segíthet megvédeni a depressziótól.

Az Egyesült Államok élelmiszergyártói ezt a vitamint, más néven B9-et adják a dúsított gabonákhoz, például a tésztához és a rizshez. Nagy mennyiségben megtaláljuk a lencsében, a Lima babban és spárgában is.

Lazac

A lazac és más halak, mint a hering és a tonhal, magas többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. A kutatók szerint ezek segíthetnek a depresszió elleni küzdelemben. Ezeknek a zsíroknak az egyik típusa, az úgynevezett omega-3 zsírsav, segíthet az agysejteknek olyan vegyi anyagok használatában, amelyek befolyásolhatják a hangulatot.

Néhány kisebb tanulmány azt mutatja, hogy azokban az emberekben, akik nem voltak depressziósak, magasabb volt az omega-3 szintje, mint a hangulatzavarban szenvedőkben. Az Omega 3-ról itt bővebben olvashatsz:

Vigyázat: alkohol

Úgy tűnhet, hogy ez csak arra való, hogy megszabaduljunk az  aggodalmainktól, vagy a közösség részének érezzük magunkat. De legtöbbször az a legjobb, ha csak mértékkel iszunk bort, sört és vegyes italokat.

Lehet, hogy pillanatnyilag jobban érezzük magunkat, de a sok alkoholfogyasztás idővel súlyosbíthatja a depresszió tüneteit, mivel az alkohol kevésbé aktívvá teszi az agyat. Ezenkívül csökkentheti az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát.

Figyelem: Ócska étel

Lehet, hogy gyors és laktató, de ezek a feldolgozott ételek rossz hírt jelenthetnek a hangulatodnak.

A tudósok azt tanulmányozták, hogy a magas cukor-, egyszerű szénhidrát- és zsírtartalmú étrend hogyan befolyásolja a közérzetünket.

Sokan találtak valamilyen kapcsolatot az egészségtelen táplálkozás és a depresszió között.

A legjobb megoldás: egy jól kiegyensúlyozott étrend, a  sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét tartalmazó étrend.

Olvasd el ezt is :

Útmutató a szezonális érzelmi zavarokhoz (SAD)

 

A depresszió meglepő jelei

Egyes depressziós embereknél nem ritka, hogy a kényszeres vásárlás – a boltokban vagy az interneten – eltereli a figyelmet vagy növeli az önbecsülést. De a “kiskereskedelmi terápia” rövid életű csúcs, mert nem kezeli a mögöttes depressziót. Ügyeljen arra is, hogy a vásárlási rohamok a bipoláris zavarban szenvedő mánia jele is lehet.

Erősen iszik

A súlyos depresszióban szenvedők közel egyharmada túléli az alkoholt. Ha úgy érzi, hogy innia kell, hogy megbirkózzon a szorongással és a depresszióval, akkor Ön is közéjük tartozhat. Bár úgy tűnhet, hogy egy ital felfrissít, ha lefekszel, az alkohol depresszív hatású, így a túlzásba vitt fogyasztás súlyosbíthatja és gyakoribbá teheti a depressziós epizódokat.

Feledékenység

A depresszió lehet az egyik oka a ködösségnek vagy a feledékenységnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy a hosszan tartó depresszió vagy stressz növelheti a szervezet kortizolszintet. Ez csökkentheti vagy gyengítheti az agy memóriával és tanulással kapcsolatos részét. Úgy tűnik, hogy a depresszióval összefüggő memóriavesztés rosszabb az időseknél. A jó hír: A depresszió kezelése javíthatja a depresszióval kapcsolatos memóriaproblémákat is.

Túlzott internethasználat

Jobban szereti a virtuális közösségi interakciókat, mint a valós interakciókat? Túl sok időt tölt az interneten?

Ez a depresszió jele lehet. A tanulmányok összefüggést mutattak ki a magas szintű depresszió és a túlzott internethasználat között. Az internetet túlzottan használó emberek általában pornográfiával, online közösségekkel és játékoldalakkal töltik az idejüket.

A mértéktelen evés és az elhízás

Az Alabamai Egyetem 2010-es tanulmánya kimutatta, hogy azok a fiatal felnőttek, akik depressziós állapotról számolnak be, jobban híztak a derekuk környékén, ami a szívbetegség kockázatát jelenti. Más tanulmányok összefüggésbe hozták a depressziót a faláskor, különösen a középkorúaknál. A depresszió kezelése segíthet ezeknek a problémáknak a kezelésében.

Lopás

A bolti tolvajok körülbelül egyharmada szenved depressziótól. Néhány ember számára, akik tehetetlennek és jelentéktelennek érzik magukat a depresszió miatt, a bolti lopás a hatalom és a fontosság érzését jelenti. A depresszió “zsibbadása” elleni rohanásként is szolgálhat. Azok számára, akik depressziós állapotuk miatt lopnak boltban, ezek az érzések fontosabbak, mint az ellopott tárgy.

Hátfájás

Hátfájása van, ami nem múlik el? A tanulmányok azt mutatják, hogy a depresszió a krónikus derékfájás kockázati tényezője lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a krónikus derékfájásban szenvedők 42%-a tapasztalt depressziót a hátfájás kezdete előtt. A depressziót azonban gyakran figyelmen kívül hagyják vagy nem diagnosztizálják, mert az emberek nem társítják a fájdalommal. Ugyanezen alapon a krónikus fájdalom a depresszió kockázatának teszi ki.

Kockázatos szexuális viselkedés

A depresszió gyakrabban kapcsolódik a libidó elvesztéséhez, mint a szex iránti fokozott érdeklődéshez. De vannak, akik a szexet használják a depresszió vagy a stressz leküzdésére. A fokozott promiszkuitás, a hűtlenség, a szexuális megszállottság és a magas kockázatú magatartás, mint például a nem biztonságos szex, mind a depresszió jelei lehetnek. Az impulzusszabályozással kapcsolatos problémákat is tükrözheti, vagy a bipoláris zavar mániájának jele lehet. Súlyos, negatív hatással lehetnek az egészségre és a magánéletére.

Túlzott érzelmek

A depressziós emberek gyakran kevés érzelmi kifejezést mutatnak. Máskor túl sokat mutatnak. Hirtelen ingerlékenyek vagy robbanásveszélyesek lehetnek. Kifejezhetik a szomorúság, kilátástalanság, aggodalom vagy félelem eltúlzott érzéseit. Egyeseket az értéktelenség érzése vagy a túlzott, vagy nem megfelelő bűntudat érzése kerít el. A kulcs a viselkedés hirtelen megváltozása. Ha egy személy, aki általában lapos az érzéseivel, hiperemocionális lesz, akkor depresszió lehet az oka.

Probléma szerencsejáték

A szerencsejáték izgatottá és felpezsdítheti. De ha többet játszik, mint szórakozásból, akkor depressziós lehet, vagy szerencsejáték-függőségi betegségben szenvedhet. A problémás szerencsejátékosok másoknál nagyobb valószínűséggel depressziósak és visszaélnek alkohollal. Sokan azt mondják, hogy szorongtak és depressziósak voltak, mielőtt szerencsejátékot kezdtek volna játszani. Nem számít, hogy a szerencsejáték mennyit okoz a gyors rohanás, ez nem fogja meghozni a nagy hozadékot – megkönnyebbülést a depressziótól.

Dohányzó

Gondjai vannak a dohányzásról való leszokással? A depresszió megduplázza a dohányzás kockázatát. A CDC szerint az erős dohányzás – több mint egy csomag naponta – és az ébredéstől számított 5 percen belüli cigarettázás gyakori szokások a depressziós dohányosok körében. Míg a depressziós dohányosok kevésbé valószínű, hogy leszoknak, megtehetik. A depresszió kezelésére használt technikákhoz hasonló technikákat alkalmazó programok, például a kognitív-viselkedési terápia vagy az antidepresszáns gyógyszerek elhagyása úgy tűnik, segít.

Nem gondoskodik magáról

Mi köze a biztonsági öv becsatolásának a depresszióhoz? Az alapvető öngondoskodás hirtelen elhanyagolása depresszió és alacsony önértékelés jele lehet.

A jelek olyan kicsik lehetnek, mint a kihajlás vagy a fogmosás hiánya, vagy olyan nagyok, mint a fizikális vizsgálatok kihagyása, vagy a krónikus betegségek, például a szívbetegség vagy a cukorbetegség hiánya. Kérjen segítséget a depressziójához, és valószínűleg újra elkezd majd gondoskodni magáról.

Nézd meg ezt is :

Ételek, amelyek segítenek a depresszió leküzdésében

 

Jó egészséget mindannyiunknak !

A szorongás kockázati tényezői

Mi az a szorongás?

Mindenki szorong egy kicsit az élet hullámvölgyeitől. De ha a mindennapi tapasztalatok intenzív vagy állandó aggodalmat okoznak, akkor szorongásos zavara lehet. Ez hirtelen félelem- vagy rémület-epizódokhoz (úgynevezett pánikrohamokhoz) vezethet, amelyek néhány percig tartanak. Beszéljen orvosával, ha ezeket a tüneteket észleli.

Vannak dolgok, amelyek valószínűbbé tehetik a szorongást.

Genetika

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy szorongásos zavarban szenved, ha a családjában előfordult ilyen. Ez arra utal, hogy a génjei legalábbis szerepet játszanak. Ennek ellenére a tudósok nem találtak „szorongásgént”. Tehát attól, hogy van egy szülője vagy közeli hozzátartozója, még nem jelenti azt, hogy te is kapsz egyet.

 

 

 

Hiányzó szülő

Ha 18 éves kora előtt elveszít egy szülőt, vagy hosszú időre elhagyja otthonát, nagyobb valószínűséggel lesz szorongása. Más családi problémák, mint például az erőszak, az alkoholizmus és a szexuális visszaélés szintén vezethetnek ehhez.

 

 

Sérülés

Minél több stresszes eseményt (például erőszakot vagy szexuális zaklatást) szenved el 21 éves kora előtt, annál valószínűbb, hogy későbbi életében szorongani fog. Ez a poszttraumás stressz zavar (PTSD) formáját öltheti. Ilyenkor újraéled a stresszes eseményeket álmaidban vagy megszállott emlékekben. Amikor ez megtörténik, izzadni kezdhet. A szíved is doboghat. Beszéljen orvosával, ha ezeket a tüneteket észleli. Terápiát és gyógyszeres kezelést javasolhatnak.

 

Depresszió

Ez az, amikor a depresszió érzése elég sokáig megmarad ahhoz, hogy hatással legyen a mindennapi életére. Ha kezelőorvosa azt mondja Önnek, hogy depressziója van, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen szorongásos zavarban szenved. Beszéljen orvosával, ha szorongásos vagy depressziósnak érzi magát. Mindkettőre vannak kezelések, amelyek magukban foglalhatják a beszélgetési terápiát és a gyógyszeres kezelést.

 

Önkárosító

Tinédzserek és fiatal felnőttek csinálják ezt leggyakrabban, bár ez lehetséges, ahogy öregszik. Ez egy módja annak, hogy megbirkózzunk egy traumatikus esemény vagy bántalmazási minta emlékével. Lehet, hogy megvágja magát a karján, hogy elvonja magát a lelki fájdalomtól. A viselkedés olyan mentális betegségekhez kötődik, mint a szorongás és a poszttraumás stressz-zavar. Beszéljen kezelőorvosával, ha kárt tett magában, vagy arra gondolt.

 

Állandó stressz

A stresszes környezetek, például a háborús övezet vagy a nagy aktivitású munkaterület szorongást okozhatnak, ha túl sokáig tartózkodik ott. A súlyos betegség, anyagi gondok, munka vagy bajba jutott szerettei miatti folyamatos aggódás is megteheti. Ha ez ismerősen hangzik, segíthet távol tartani a szorongást, ha:

Menj kifelé

Legyen fizikailag aktív. Rendszeresen vegyen részt családjával és közösségével különböző programokon.

Kérjen segítséget, ha nehézségei vannak ennek elvégzésében.

 

Személyiség

Bizonyos tulajdonságok valószínűbbé teszik a szorongást, például:

  • Félénkség társas helyzetekben
  • Túlérzékenység a kritikára
  • Rögzítés a részleteken
  • Erkölcsi merevség

Néha ezek elég súlyosak ahhoz, hogy személyiségzavart okozzanak. Előfordulhat, hogy egy szakember beszéddel és más terápiákkal tud segíteni ezeken a dolgokon.

 

Szerhasználat

Ha szorongásos rendellenességben szenved, akár háromszor nagyobb valószínűséggel használ vissza kábítószert vagy alkoholt. Használhat alkoholt vagy kábítószert, hogy enyhítse a stresszt kényelmetlen társadalmi helyzetekben. Maga a helytelen használat szégyent, zavart, személyes problémákat és egyéb szorongást okozó problémákat okozhat.

 

 

Magányosság

Egyedül lenni nem mindig rossz. És normális, ha egy közeli szeretett személy elvesztése után egyedül érzi magát. De ha túl sokáig úgy érzi, hogy elszakad a világtól, az szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, vagy ronthatja a helyzetet. Ez még jobban elszigetelheti, és szörnyű ciklust indíthat el.

Találja meg a módját, hogy rendszeresen kapcsolatba lépjen barátaival, szomszédaival és szeretteivel. Beszéljen orvosával, ha még mindig magányosnak érzi magát.

Fizikai betegség

A szorongás érzése néha egy másik probléma első jele. Ezek a következők lehetnek:

  • Szívbetegség
  • Cukorbetegség
  • Pajzsmirigy-problémák, például hyperthyreosis
  • Krónikus obtruktív tüdőbetegség (COPD)
  • Asztma
  • Gyógyszer/gyógyszer megvonás

 

A szorongás kockázati tényezői

Nemed

Az okok nem világosok, de a nők nagyobb valószínűséggel szoronganak. Az orvosok kétszer annyi nőnél diagnosztizálnak generalizált szorongásos zavart, pánikbetegséget és olyan specifikus fóbiákat, mint a repüléstől való félelem vagy a nyilvános zsúfolt helyektől való félelem.

Nem kell belehalni a karácsonyi zabálásokba !

Nem kell belehalni a karácsonyi zabálásokba!

A járvány miatt, megváltoztak a fiziológiai szükségletink?

Tudtad, hogy az étkezés által kiváltott gyulladások, növelik a megfertőződés lehetőségét?  

Az avokádó és a vörösbor hatása az étkezés által kiváltott gyulladásokra:

Még a bőrnélküli csirkemell és a fehér rizs együttes fogyasztása is fokozhatja az inzulinreakciót, de a hal még annál is rosszabb lehet.

A szokásos alacsony szénhidrát tartalmú állati élelmiszerekhez képest (mint a tojás, sajt, és marhahús), az alacsony szénhidrát tartalmú növény élelmiszerek mint a mogyoró ami 20%, – képest, -a Tojás 31%, a sajt 45% a Marhahús 51% -al növeli meg az inzulinreakciót.

De egy vizsgálatból kiderült, hogy a halak meg rosszabbak voltak, közelebb álltak a fánk kiváltotta reakciókhoz. A hal 59%-ot, míg a fánk 74%-ot mutatott.

Az inzulincsúcs, ha fehér burgonyapürével eteted az embereket:

A Burgonyapüré önmagában a diagrammon tegyük fel felmegy 220-ig, aztán mi történik ha hozzáadunk egy kis tonhalat? Az inzulincsúcs közel kétszeresét 360-at gapunk.és kicsit tovább tartja magát ( több időbe tellik, amíg csökkenni kezd és visszaáll a normál inzulinszítje)

És ugyanez van a fehérlisztes spagetti, és fehérlisztes spagetti -hússal esetében is. Az állati fehérjék hozzáadása a szénhidrátokhoz, a hasnyálmirigy működése kétszer nehezebbé válhat.

Ugyan ezt, megtudod csinálni direkt cukros vízzel is

Ha használtál már a cukorbetegség kimutatására szolgáló glükóz tesztet, ahol bizonyos mennyiségű cukrot iszol, akkor azt tapasztaltad, hogy az inzulinszint tegyük fel azonnal felmegy mondjuk a diagram 55-ig aztán azonnal elkezd lefelé menni..de ha oontosan ennyi cukrot eszel és még némi húst is hozzáadsz, akkor ez a digarammon monduk felmegy 90-ig is. Pedig csak egy kis húst adtunk a szénhidrátokhoz, úgy tűnik, hogy az nem sok, de ha ezt csirkemellel csináljuk még ennél is jelentősebben, kb. az egyharmadával megnöveljük az inzulin színtünket. Tehát egy egyszerű csirkés szenvics súlyosbíthatja a finomított szénhidrát, fehér-kenyér anyagcsere károsodását.

Mi a helyzet a diófélékkel?

A dió hozzáadása az étkezéshez, (a fehérjéhez vagy a külön a szénhidráthoz -cukorhoz), valójában megnyugtatja az inzulin- és vércukorszint- választ.

De mi lenne, ha ehelyett egy csupa gyümölcsből álló eperlekvárt kennél a kenyeredre ?

A bogyós gyümölcsök mégtöbb antioxidánst tartalmaznak, mint a diófélék, és valóban elfolythatják a koleszterin oxidációját. Egy tipikus Amerikai reggeli hatására, még étkezés után is csökkenthetik a vér zsírtartalmát. És kevesebb oxidáció mellett kisebb a gyulladás, ha bogyósokat adunk az étkezéshez.

Tehát a cukor teljes növényi táplálékforrása csökkentheti a gyulladást, a „gyulladásos stresszort”- étkezésre adott válaszreakciót.

Mi a helyzet a teljes növényi eredetű zsírforrással ?

Ha megeszel egy hamburgert fél avokádóval a tetején ( nálunk ananásszal szokás enni), órákon belül megemelkedik a gyulladásos biomarker szintje a véredben, de nem olyan magasra, mint a hamburgre avokádó nélkűl. Ennek az lehet az oka, hogy minden teljes növényi élelmiszer tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a gyulladást, valamint rostot, ami az egyik oka annak , hogy még a magas zsírtartalmú, teljes növényi élelmiszerek is, mint a diófélék is, csökkenthetik a koleszterin színtet. és ez elmondható az avokádóról is.

A koleszterin jelentős csökkenése, különösen a magas koleszterinszíntüeknél, akár a trigliceridszint (vérzsírzsint), csökkenésével is járhat.

Ha a bogyósok étkezésközbeni fogyasztása csökkenti a gyulladást, mi a helyzet a bogyósok ivásával ?

A fehérkenyér mellé bort kortyolgatva jelentősen tompítja a kenyér okozta vércukor emelkedést, de a bennelévő alkohol, kb. ugyanennyivel növeli a vér zsírtartalmát.

Ha egy kis sajtot és kekszet eszel, akkor ez a triglicerid megemelkedik, ha egy kis bort is kortyolgatsz hozzá, akkor átlövik a tetőpontot, kb. 3x-orosára emelkedik a vér triglicerid színtje.

Tudjuk, hogy az alkohol volt az, mert ha alkoholmentes vörösbort (sört), ittak a résztvevők, nem ugyan azt a reakciót kapták. Ez kb. féltucat tanulmány már kimutatta, a gyulladásos markerek növekedésével együtt. Tehát bizonyos szempontból segíthet, de más szempontból nem.

Hasonló paradox hatást tapasztaltak a testmozgásnál is.

Ha az emberek félnaponta, nagy intenzitással, kb. egy órát kerékpároznak, egy turmix fogyasztása előtt, a triglicerid- válasz kisebb, mint edzés nélkűl. Az étkezésre adott gyulladásos válasz azonban rosszabnak tűnt.  A lényeg nem az edzés, hanem a turmix elkerülése edzés előtt.

A helyes legegészségesebb megközelítés a teljes értékű növényi alapú étrend, azonban a maladaptív ( rosszúl alkalmazott) étrend okozta járvány esetén gyógyszeres terápiához , mint a magas vércukor és zsírszínt farmakológiai kezeléséhez folyamodni, kevésbé racionális, mint pusztán étkezési szokásainkat, fiziológiai szükségleteinkhez igazítani.

Összegzés:

A húsból származó fehérje nagyobb inzulin emelkedést okozhat, mint a  tiszta étkezési cukor.

Hogyan lehet tehát megelőzni a vércukor- és trigliceridszint emelkedést étkezés után ? 

Egy egészségtelen étel elfogyasztása után néhány órán belül megemelkedik a szervezetünkben a gyulladás, ami megbénítja az artériák működését, besűríti a vérünket, és “küzdj vagy menekűlj” -idegreakciót válthat ki. Szerencsére vannak olyan  ételek amelyeket minden étkezésnél megehetünk, hogy megakadályozzuk ezeket a reakciókat.

Hogyan előzzük meg a vércukor és a Trigliceridszint emelkedést étkezés után ?

A feldolgozott szemétben, húsban és tejtermékben gazdag szabvényos ételek túlzott cukor- és zsírszint- emelkedéshez vezetnek a vérben. Ez szabadgyököket termel és az oxidatív stressz biokémiai kaszkádot ( lépcsőzetes emelkedést) indít el a keringénsünkben,  károsítja a fehérjéket a szervezetünkben, és gyulladást vált ki, megbénítja az artériák működését, megvastagítja a vérünket, és „ hacolj vagy menekűlj idegreakciót vált ki.  Minez étkezés után 1-2-3-4 órán belül megtörténik.

Aggodsz a testedben lévő gyulladás miatt?

Egy rossz reggeli megduplázhatja a C-reaktív fehérje színtjét, mielőtt még ebédidő lenne. Ismételd meg ezt naponta 3-szor, és felkészítheted magad a szívbetegségre. bár lehet, hogy nem is tudod, mennyire rosszul vagy,mert az orvosod éhgyomorra méri a vércukor- és zsírszítedet, általában vérvételkor, mielőtt ettél volna. De ami étkezés után történik az erősebb előrejelzője lehet a szívinfarktusnak és a szélütésnek, aminek van értelme, hiszen a legtöbben itt éljük az életünket, jollakott állapotban. És nem csak cukorbetegeknél.

Vizsgáltak olyan nőket, akik nem voltak cukorbetegek, csak szívbetegségben szenvedtek, éhgyomri vércukor tesztjük normális volt. A vizsgálat azt nézte, hogy egy kis cukros víz elfogyasztása után, milyen gyorsan dugulnak el az artériák. Talán azért, mert minél magasabb a vércukorszint, annál több szabadgyök keletkezik.

Tehát milyen táplálkozási stratégiák javítanak a helyzeten ?

Szerencsére az étrend  javulása mélyreható és azonnali kedvező változásokat eredményez.

Milyen válltozások ezek ?

Konkrétan, antioxidásban gazdag, gyulladáscsökkentő, teljes növényiélelmiszerekben gazdag étrend.

A minimálisan feldolgozott, magas rosttartalmú, növényi alapú élelmiszerek, mint például a zöldségek, gyümölcsök, a teljeskiőrlésű gabonák, a babok, és a diófélék jelentősen tompítják az étkezés utáni cukor- zsír és gyulladásnövekedést.

De mi van, ha tényleg szeretnél enni egy kis kenyeret?

Kevesebb mint egy óra múlva nagyot emelkedik a vércukorszinted. De ha megkennéd mandulavajjal, vagy ennél mellé egy kis diófélét, akkor mi történne ?

Körülbelül egy-harmad csésze mendula hozzáadása ugyanannyi „csodakenyérhez”- jelentősen tompítja a vércukorszínt ugrást.

De várjuk csak, nem segíte jobban bármilyen szénhidrátcsökkentet étel? Miért adjunk hozzá mandulavajat, ha készíthetünk egy bolognai szenvicset? Nos először is, a növényi alapú élelmiszerek tartalmazzák az antioxidánsokat a felesleges szabadgyökök eltávolításához,.

Tehát  a dióféle, képes tompítani a vércukorszint-emelkedést, az oxidatív károsodást- és az inzulinkiugrásokat is.

 A dió hozzáadásával, nem csak a vércukorszintet, hanem az inzulinszíntet is megnyugtatja.

Most azt gondolhatod: „-hogy a kevesebb cukor, kevesebb inzulint jelent”, de ez nem történik meg, ha alacsony szénhidrát tartalmú állati eredetű élelmiszerekkel.

Ha egy kis csírkét adunk a fehér rizshez- párolt bőrnélküli csirke mellet- nagyobb inzulin löketet kapink, mint amit a  fehérrizs önmagában okoz.

Tehát az alacsony szénhidrát tartalmú növényi táplálék hozzáadása javította a helyzetet, de az alacsony szénhidrát tartalmú állati táplálék rontotta a helyzetet.  ugyanez a helyzet a csírkemell hozzáadása a burgonyapüréhez- magasabb inzulinemelkedés figyelhető meg, a hozzáadott állati fehérje mellett.

Ugyanez a helyzet az állati zsírra.  Adjunk hozzá egy kis vajat egy étkezéshez, és drasztikusan inzulinszíntet kapunk.  Ha vajat és sajtot adunk a fehér kenyérhez, fehérburgonyához, vagy fehérrizshez, megdulázhatja az inzulint. Ha viszont vaj helyett egy fél avokádó adunk egy étkezéshez, ahelyett, hogy romlana az inzulin válasz javul, akárcsak a fő teljes növényi táplálékkal, a zsírral: a diófélékkel.  Mi lenne ha a „csodakenyérre”, mogyoróvaj vagy egyszerű vaj helyett, helyett, kizárólag gyümölcsökből álló eperlekvárt használnánk ?  Ugye erről már többet nem is kell szót ejteni.

Nézd meg az erről szóló Live adásomat is itt, ha szívesebben hallgatod.

 

Szóval miért nem írja fel több orvos az egészséges táplálkozást?

Csak egyetlen diéta létezik, amelyről bebizonyosodott, hogy a betegek többségénél visszafordítja a szívbetegségeket – ez az étrend a teljes növényi élelmiszerekre összpontosít. Szóval, ha valaki megpróbál eladni egy új diétát, tegyél nekem egy szívességet. Tegyél fel nekik egy egyszerű kérdést: „Bizonyított, hogy visszafordítja a szívbetegségeket ?  – tudod, ez az első számú ok, amiért mi és minden kedvesünk időelőtt meghal-” Ha a válasz „Nem”, akkor miért fogadnánk ezt, igaznak ? Csak egyetlen diéta bizonyítottan képes erre.

Ez nem cseresznyeszedés, hogy válogathassunk – csak egy cseresznye van.

Valójában, ha csak ennyit tud tenni egy növényi alapú étrend – megfordítja a férfiak és a nők első számú gyilkosát, akkor nem ennek kellene az alapértelmezett étrendnek lennie, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője?

És az a tény, hogy hatékony lehet más vezető gyilkosok – például a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás – megelőzésében, feltartóztatásában vagy visszafordításában, úgy tűnik, egyszerűen elsöprőnek tűnik a növényi alapú táplálkozás mellett.

Szóval miért nem írja fel több orvos? Hogyan lehet ekkora távolság a tudomány és a mindennapi orvosi gyakorlat között? Nos, nézd; 25 évnek kellett eltelnie, mire megjelent a egy főorvos első dohányzás elleni jelentése. Több mint 7000 tanulmányra és számtalan dohányos halálára volt szükség, mire a hatalmak hivatalosan felismerték az összefüggést. Gondolod, hogy korrekt lett volna, ha az első 6000 tanulmány után felébresztették volna az embereket egy kicsit, vagy ilyesmi? Erőteljes iparág, igaz?

Valójában még azután is, hogy a General Surgeon General jelentése megjelent, az orvostársadalom még mindig húzta a lábát. Az Amerikai Orvosi Szövetség valóban megtagadta a sebész általános jelentésének jóváhagyását. Miért? Lehet, hogy azért, mert éppen most adtak át nekik egy tízmillió dolláros csekket a dohányipartól? Talán.

Tehát tudjuk, hogy az AMA miért szívhatta meg a dohányipart – de miért nem beszéltek az egyes orvosok? Nos, volt néhány gáláns lélek, aki korát megelőzve,  kiálltak a milliókat megölő iparágak ellen. De miért nem többen? Talán azért, mert az orvosok többsége maga is cigarettázott – akárcsak az orvosok többsége manapság továbbra is olyan ételeket eszik, amelyek hozzájárulnak a táplálkozási betegségek járványaihoz.

Mi volt akkoriban az AMA gyülekező kiáltása? Mindent mértékkel. „Kiterjedt tudományos tanulmányok bebizonyították, hogy mértékkel dohányozni…” Ó, ez rendben van. Ismerős?

Az állati eredetű élelmiszerek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása évente legalább 14 millió ember halálát okozhatja világszerte. 14 millió ember halt meg. Mi, akik részt veszünk ebben a bizonyítékokon alapuló táplálkozási forradalomban, egy olyan mozgalom részesei vagyunk, amelynek mérlege évente 14 millió emberéletet jelent.

A növényi alapú étrend ma már „a dohányzás abbahagyásának táplálkozási megfelelőjének” tekinthető. Mégis hány embernek kell meghalnia, mielőtt a CDC arra biztatja az embereket, hogy ne várjanak a nyitott szívműtétre, hogy egészségesen táplálkozhassanak?

Amíg a rendszer nem változik, személyes felelősséget kell vállalnunk saját egészségünkért, családunk egészségéért. Alig várjuk, hogy a társadalom ismét utolérje a tudományt, mert ez élet-halál kérdése.

Tavaly Dr. Kim Williams lett az American College of Cardiology elnöke. Egy interjúban megkérdezték tőle, hogy miért követi saját tanácsát, hogy növényi alapú étrendet fogyasszon. „Nem bánom, hogy meghalok” – válaszolta Dr. Williams. „Csak nem akarom, hogy ez az én hibám legyen.”

Azok számára akik nem ismerik a munkámat:

Meghallgatom , megnézem és átolvasom összegyűjtöm a legérdekesebb, legáttörőbb és legpraktikusabb megállapításokat, hogy mindennap új videókat, hanganyagokat és írásokat készítsek azok számára,. akik valódi megoldásokat keresnek és a gyogyitotaplalkozas.hu programjaival életmódválltásra szánja magát.

A weboldalon számos ingyenesen elérhető írásos anyag, tanulmányok és videókat találsz.

Mivel nincs vállalati szponzorálás, hírdetések, megtiszteltetés számomra ha csatlakozol a támogatói csoportunkhoz, hogy folytathassam szeretetmunkaként ezt a közszolgáltatást.

MEGJEGYZÉS
Ez az első alkalom, hogy ilyen videót készítettem.

Ez a néhány héttel ezelőtti felmérés során kapott felhasználói visszajelzések miatt következett be.

Sokan kértétek, hogy készítsek egyszerűbb, bevezető videókat, amelyeket megoszthattok azokkal, akik újak az oldalon, és az egész koncepció szerint ételválasztásunk óriási hatalmat gyakorolhat egészségi állapotunkra és hosszú élettartamunkra.

Amit tenni fogunk, az az, hogy váltogatjuk ezeket a szélesebb körű áttekintés típusú videókat és a rendszeresen ütemezett tartalmakat, nehogy untassa azokat, akik csak a legújabb tudományra vágynak.

Ha még nem tetted meg, ide kattintva ingyenesen feliratkozhatsz a videóimra .

 

 

 

Tényleg mindegy, hogy mit eszünk?

Tényleg mindegy, hogy mit eszünk? Nos, a jó hír az, hogy óriási hatalmunk van egészségi állapotunk és hosszú életünk felett. A korai halálozás és rokkantság nagy része megelőzhető, kellően egészséges táplálkozással. Ez… az… étel.

A legtöbb haláleset megelőzhető, és a táplálkozással kapcsolatos. A kockázati tényezők valaha megjelent legszigorúbb elemzése – a Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott Global Burden of Disease Study – szerint az Egyesült Államokban az első számú halálok és a rokkantság első számú oka az étrendünk. , amely a dohányzást a második helyre emelte. A dohányzás ma már csak félmillió amerikai halálát okozza évente, míg az étrendünk több százezer embert öl meg.

Az, hogy mit eszünk, az első számú meghatározója annak, hogy mennyi ideig élünk.

Az, hogy mit eszünk, az határozza meg leginkább, hogy idő előtt meghalunk-e.

Az, hogy mit eszünk, az határozza meg leginkább, hogy fogyatékossá válunk-e vagy sem.

Tehát, ha az étrendünk a halálozás és rokkantság első számú oka, ha az Egyesült Államokban a legtöbb haláleset megelőzhető, és a táplálkozással kapcsolatos, akkor nyilvánvalóan a táplálkozás az első számú dolog, amelyet az orvosi egyetemen tanítanak. Nyilvánvalóan ez az első számú dolog, amiről orvosa minden látogatáskor beszél. Vagy mégsem? Sajnos az orvosok súlyos táplálkozási(..tudomány)-hiányban szenvednek – az oktatásban. A legtöbb orvost soha nem tanítják meg arról, hogy az egészséges táplálkozás milyen hatással lehet a betegségek lefolyására, ezért úgy végeznek diplomát, hogy nem szerepel ez a hatékony eszköz az orvosi eszköztárában.

Ma már intézményi akadályok is vannak – például az időkorlátok és a visszatérítés hiánya. Általánosságban elmondható, hogy az orvosokat nem fizetik azért, mert tanácsot adnak az embereknek, hogyan gondoskodjanak jobban magukról. Természetesen a gyógyszergyártó cégek is szerepet játszanak az orvosképzés és gyakorlat befolyásolásában.

MEGJEGYZÉS
Ez a videó egy kísérlet része, amelynek célja, hogy megtalálja a módját, hogyan vonzhatja meg az újoncokat a webhelyen. Nagyon sok tevékenységem azoknak szól, akik már ismerik az alapokat. A néhány héttel ezelőtti mintegy ezren kitöltött felhasználói kérdőívben azonban sokan kértek tőlem, hogy lépjek hátrébb, és készítsek néhány videót, amelyek inkább a bizonyítékokon alapuló táplálkozásban kezdőknek szólnak.
Falatnyi videókon keresztül, frissítéseket biztosítok a táplálkozáskutatás legújabb eredményeiről, amelyekkel találkozom.

Azok számára akik nem ismerik a munkámat:

Meghallgatom , megnézem és átolvasom összegyűjtöm a legérdekesebb, legáttörőbb és legpraktikusabb megállapításokat, hogy mindennap új videókat, hanganyagokat és írásokat készítsek azok számára,. akik valódi megoldásokat keresnek és a gyogyitotaplalkozas.hu programjaival életmódválltásra szánja magát.

A weboldalon számos ingyenesen elérhető írásos anyag, tanulmányok és videókat találsz.

Mivel nincs vállalati szponzorálás, hírdetések, megtiszteltetés számomra ha csatlakozol a támogatói csoportunkhoz, hogy folytathassam szeretetmunkaként ezt a közszolgáltatást.

 

Sokan kértétek, hogy készítsek egyszerűbb, bevezető videókat, amelyeket megoszthattok azokkal, akik újak az oldalon, és az egész koncepció szerint ételválasztásunk óriási hatalmat gyakorolhat egészségi állapotunkra és hosszú élettartamunkra.

Amit tenni fogunk, az az, hogy váltogatjuk ezeket a szélesebb körű áttekintés típusú videókat és a rendszeresen ütemezett tartalmakat, nehogy untassa azokat, akik csak a legújabb tudományra vágynak.

Ha még nem tetted meg, ide kattintva ingyenesen feliratkozhatsz a videóimra .

 

Az oldal születése

Üdvözöllek a Gyógyító Táplálkozás oldalon, amely a pándémiával kezdődött.

Miután hazajöttem Ausztriából egyik ismerősöm megkeresett, és felajánlotta a CBD olaj forgalmazását. Ami aztilleti, azelőtt a kender gyógyító hatásairól már hallottam,de az olaj teljesen új volt a számomra.

Lelkesen vágtam bele az új lehetőségbe és éjjel, nappal faltam az információkat. Megcsináltam a weboldalamat és mondhatom, nagy meglepetés volt számomra a rengeteg érdeklődő vásárló.

Azonban sajnos többször előfordult, hogy ugyanolyan tünetekre, nem ugyanolyan hatással volt a termék.

Sok esetben a gyógyulás elmaradt, vagy nagyon elhúzódott illetve a hatás csak addig tartott amíg az adagolás. Kíváncsi lettem, hogy miért gyógyul az egyik, és miért nem a másik.
Addig kutattam, amíg teljesen egyértelművé vált,hogy a gyógyulás nem egy étrendkiegészítőn, mint inkább a táplálkozáson, illetve a szervezet tápanyag ellátottságán múlik.

Kutatásaim során belefutottam Dr. Ornish, Dr. Greger és több más elhivatott orvos kutató munkájával és felméréseivel. Bizonyítást nyert számomra, hogy sok esetben az orvosok már lemondtak a beteg gyógyulásáról és “Orvosi halálra” ítélték, vagyis gyógyíthatatlan-nak címkézték, mégis az egészséges táplálkozásnak köszönhetően, akár 30-40 évvel is túlélte a diagnózist. /talán még a diagnózist felállító orvost is../

Dr Dean Ornish az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban közzétette, a Lifestyle Heart Trial című munkáját, amely kvantitatív angiográfiával bizonyította, hogy a szívbetegségek a betegek többségénél valóban visszafordíthatók gyógyszeres kezelés és műtét nélkűl- csak növényi alapú étrenddel és más egészséges életmóddal.

Felfedeztem, hogy sokkal jobb eredménnyel alkalmazzák a felhasználók a CBD olajat, miután bevezetik azokat az életmódválltásokat és táplálékokat amiket javasoltam nekik. Üzleti szempontból ugyan nem volt jó ötlet, legsalábbis a vezetőim véleménye szerint, viszont engem boldogított a tudat, hogy végre gyógyulásokat láttam.

Azután már olyan technikákat és táplálkozási rendszereket találtam, amik már nem a CBD olaj köré épűlt. Kipróbáltam számos trendet, míg végűl megtartva a jó dolgokat és elhagyva a szélsőséges haszontalanokat, összeállt a saját programom, amit már itt nálunk magyarországon is működik.

Azok számára akik nem ismerik a munkámat:

Meghallgatom , megnézem és átolvasom összegyűjtöm a legérdekesebb, legáttörőbb és legpraktikusabb megállapításokat, hogy mindennap új videókat, hanganyagokat és írásokat készítsek azok számára,. akik valódi megoldásokat keresnek és a gyogyitotaplalkozas.hu programjaival életmódválltásra szánja magát.

A weboldalon számos ingyenesen elérhető írásos anyag, tanulmányok és videókat találsz.

Mivel nincs vállalati szponzorálás, hírdetések, megtiszteltetés számomra ha csatlakozol a támogatói csoportunkhoz, hogy folytathassam szeretetmunkaként ezt a közszolgáltatást.

MEGJEGYZÉS
Ez az első alkalom, hogy ilyen videót készítettem.

Ez a néhány héttel ezelőtti felmérés során kapott felhasználói visszajelzések miatt következett be.

Sokan kértétek, hogy készítsek egyszerűbb, bevezető videókat, amelyeket megoszthattok azokkal, akik újak az oldalon, és az egész koncepció szerint ételválasztásunk óriási hatalmat gyakorolhat egészségi állapotunkra és hosszú élettartamunkra.

Amit tenni fogunk, az az, hogy váltogatjuk ezeket a szélesebb körű áttekintés típusú videókat és a rendszeresen ütemezett tartalmakat, nehogy untassa azokat, akik csak a legújabb tudományra vágynak.

Ha még nem tetted meg, ide kattintva ingyenesen feliratkozhatsz a videóimra .

 

Stressz-kezelés

 

Az 4 Lépés Életerő Programban  a stressz oldását fontos tényezőnek tartjuk. A stressz kezélése nelkűl nem mehet végbe a gyógyulás a megújjulás sem. A stressztűrő képességünk növelése, a stressz  felhasználása az egészséget támogató reakciók érdekében, legalább annyira fontos, mint a jó táplálék, vagy a testmozgás.

A mindennapokban elkerülhetetlen a stressz. Az öröm, a bánat, az ijedtség, a félelem, a fájdalom mind olyan hatások, amelyek stresszt váltanak ki belőlünk. A stressz nem új keletű jelenség, egyidős az emberiséggel, ám a mai rohanó világban sokszor állandósul, s ezért a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora.

Lazarus és Folkman (1984) megfogalmazása szerint : „ A stressz az, amikor egy személy a környezetből érkező megterhelést, kényszert vagy lehetőséget úgy ítéli meg, mint olyat, ami meghaladja erőforrásait”.  Legfontosabb közös jellemzőjük, hogy befolyásolhatatlannak tűnnek, úgy érezzük, hogy meghaladják képességeinket és negatívan befolyásolják az énképünket.

A stressz nem más, mit a szervezet reakciója bármifajta változásra, célja pedig, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez a változáshoz. Ha kiiktatnánk az életünkből, az egyet jelentene az öngyilkossággal.

“A stressz az élő szervezet válasza bármilyen természetű megterhelésre. Mind össze két reakció létezik : az aktív vagy pedig a passzív válasz, azaz menekülés vagy eltűrés. Bár a szervezetbe kerűlt méregtől nem lehet elmenekűlni, sejtjeink mégis kétféle, lényegében hasonló választ adhatnak : kémiai úton megsemmisítik a mérgező vegyületet, vagy megternómelik a ” bkés együttélés állapotát”. Ilyen egyensúly úgy érhető el, hogy vagy kiüríti magából a mérgező anyagot, vagy nem vesz róla tudomást.
Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradságot, hogy utána nézzenek, valójában mi a stressz..( részlet Selye János Distressz nélkűl c. művéből)

Ha megértjük a stresz ránk gyakorolt hatását, tudjuk majd kezelni és megfelelő időben megtudjuk állítani a romboló folyamatokat.

1. Hatások a szervezetre

A stresszreakciót a testben az idegrendszer egy része koordinálja, amelyet autonóm (vagy automatikus) idegrendszernek neveznek.

Ennek a rendszernek két felosztása van, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer.

A szimpatikus idegrendszer ellenőrzi a stresszválaszt, a paraszimpatikus idegrendszer pedig az ellenkező vagy a relaxációs reakciót.

Amikor életmódot váltunk például, a szimpatikus idegrendszer üzeneteket küld az izmoknak, szerveknek és mirigyeknek, amelyek segítenek a test reakciójában.

Az olyan hatékony vegyi anyagok, mint az adrenalin, a kortizol és az aldoszteron, valamint a mellékvesék és más szervek által felszabadított egyéb neurotranszmitterek, sokféle hatást gyakorolnak a szervezetre:

  •  megnövekedett pulzusszám (fokozott szívritmus zavart okoz)
  • megnövekedett vérnyomás (fokozott feszültséget okoz az érfalakban)
  • erek begörcsölhetnek
  • állandó szívritmuszavarok alakulhatnak ki
  • megnövekedhet a gyomorsav, ami gyomorfájdalomhoz, emésztési zavarhoz és gyomorégéshez vezethet
  • a gyomor és a belek véráramlásának csökkenése, az élelmiszerek emésztésének csökkent képességét is jelenti
  • fokozott izomfeszültség, amely fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet
  • fokozott véralvadás és sűrűség
  • megnövekedett koleszterinszint
  • megnövekedett vércukorszint
  • rövid, sekélyes légzés
  • rendellenességek az immunműködésben
  • folyadékretenció (vízvisszatartás)
  • Elhízás, túlsúly

Ezek a hatások rövid távon adaptívok és segítenek az embernek felkészülni a stressz kezelésére.

Ha a stressz krónikus, ezek a fizikai reakciók betegséghez vezethetnek.

A szívkoszorúér-betegségben szenvedő személyeknél például ezek a hatások mellkasi fájdalomhoz, légszomjhoz, erős szívdobogáshoz és szívkoszorúér-görcshöz, valamint a szívkoszorúerek hirtelen elzáródásához vezethetnek (azaz angina, szabálytalan szívverés vagy szívroham).

A stresszel kapcsolatos egyéb betegségek lehetnek álmatlanság, szexuális diszfunkció, hiperaktivitás, fekélyek, krónikus fejfájások, hátfájások és magas vérnyomás.

Mit gondolsz,miért nem találtad eddig a megoldást ?

Abban hiszek, hogy egy problémát megoldani, csak a megértésen át lehet. Amikor visszaveszed az irányítást az egészséged felett, jó ha tudsz néhány dolgot a betegségeddel kapcsolatban. Például, előnyös tudnod, hogy valóban, egész hátralévő életedben ezzel kell e élned, esetleg tehetsz e valamit te magad is. Vagy éppenséggel, honnan indult, miért jelent meg és miért nem tudja a jelenlegi hagyományos orvosi gyakorlat megoldani? A gyógyulásod a kezedben van. Sok esetben néhány életmódbeli változtatással, visszafordítható és esetenként végleg megoldható a probléma. Persze, nem egyik, napról, a másikra, hiszen a betegséged sem, csak úgy “derült égből villám csapásként” ütött be. Kell idő a szokások és az új életritmus kialakításához. Ahány éve beteg vagy, min. annyi hónap kell a teljes gyógyuláshoz.

Kozma Emes

Programvezető

„Képesnek kell lenned beszélni, miközben jársz”

Addig maradunk fiatalok, amíg a sejtjeink fiatalok és addig élünk amíg a sejtjeink élnek.

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a gyógyuláshoz, új gyógyszernek, új lézernek vagy műtéti beavatkozás kell, ahhoz, hogy hatásos legyen – valami igazán csúcstechnológiának vagy drága szernek. Gyakran nehezen hiszik el, hogy azok az egyszerű döntések, amelyeket a minden napi életünkben hozunk, mint hogy – mit eszünk, hogyan reagálunk a stresszre, függetlenül attól, hogy dohányzunk-e vagy sem, mennyit mozgunk és milyen a kapcsolataink minősége – hozhatnak hatalmas különbségéget, illetve változást az egészségünkben, a közérzetünkben és a túlélésünkben.
A tudatosság a gyógyulás első lépése. Amikor tudatában vagyunk annak, hogy az étrenddel és az életmóddal kapcsolatos döntéseink milyen hatással vannak ránk, akkor másokkal is megoszthatjuk ezeket a tapasztalatokat.
A tudomány értékének része a tudatosság növelése azáltal, hogy segítünk megérteni az étrend és az életmódválasztás mindennapos erőteljes hatásait – és hogy ezek megváltoztatása hogyan javíthatja jelentősen, néha drámai módon egészségünket és közérzetünket. Sok esetben ezek az egészségben bekövetkezett változások, sokkal gyorsabban történnek meg, mint azt az emberek elképzelhették volna.
Amikor átfogó életmódbeli változtatásokat hajtunk végre az életünkben, sokkal jobban kezdjük érezni magunkat, ilyen gyorsan érzi magát, megszabadulunk a halálfélelemtől, és az életöröm újra visszatér belénk, amely előidézi, hogy a testünk is változzon. Az öröm és a szeretet erőteljes, fenntartható motivátor, de a félelem és a nélkülözés nem engedi a változást. Ezért elengedhetetlen, hogy a berögzült szokásaink mellett, a mélyen gyökerező „betegségtudattól”, illetve, „halálfélemtől” is búcsút vegyünk.
Bizonyítottan a 4 LépésÉleterő program megfordíthatja az állapotunkat azáltal, hogy nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a kiváltó okokat is megszüntetheti. Mind a négy életmódelem együttes hatása eredményezi az átalakuláshoz szükséges különbséget.

Egészségünkre gyakorolt előnyös hatások lehetnek, amelyek természetes módon növelik a vitalitásunkat:

• A szívvel kapcsolatos események kockázatának csökkenése
• Csökkent mellkasi fájdalom (angina)
• Csökkenhet a jövőbeli műtét szükségességének esélye
• Csökkenhet függőség a gyógyszerektől
• Csökkenhet a koleszterinszint, a vérnyomás, a vércukorszint.
• Természetes módon beindulhat a testsúlyszabályozás, lefogyhatsz
• A testmozgás örömforrást jelenthet, amellett visszanyerhetjük az testizomzatunk erejét, a testünk tónusát.
• Hatékonyabban kezelhetjük majd a stresszt
• Jobban és mélyebb alvásunk lehet. Megszűnhet a krónikus kimerülés és fáradság. Kipihentebbek lehetünk.
• Javulhat az általános életminőség.
• Megszűnhetnek a mozgásszervi problémák
• Megszűnhetnek az emésztéssel kapcsolatos problémák
• Jobb lehet a koncentrációs képességünk. Javulhat az agy ellátása. Javulhat a memória
• A változókori nehézségek, a hormonális változások könnyebben elviselhetővé válhatnak.
• Megszűnhet, illetve egyensúlyba kerülhet a koleszterin

A 4 Lépés Életerő Programnak négy eleme van, amelyek alkalmazása, komoly változásokat hozhat az egészségi állapotunkba.

• Táplálkozás :
Nem az a fontos, amit megeszünk, hanem az, amit fel is tud dolgozni a szervezetünk. A szervezetünk, egészsége nagyban annak a függvénye, hogy mennyire tudjuk a hasznos anyagokat felszívni, a bevitt táplálékból.
Tehát könnyen előfordulhat, hogy bár egészégesnek tűnő ételeket eszünk és étrendkiegészítőkkel is megfelelő arányban és minőségben támogatjuk magunkat, mégis tápanyag hiányunk van, amelyről már csak akkor szerzünk tudomást, amikor látható, érzékelhető betegség tüneteink vannak.

• Stressz kezelés
A 4 Lépés Életerő Programban, megtanuljuk a stressz oldását, és felhasználását az egészséget támogató reakciókra.

A stresszreakciót a testben az idegrendszer egy része koordinálja, amelyet autonóm (vagy automatikus) idegrendszernek neveznek. Ennek a rendszernek két felosztása van, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. A szimpatikus idegrendszer ellenőrzi a stresszválaszt, a paraszimpatikus idegrendszer pedig az ellenkező vagy a relaxációs reakciót.
Amikor életmódot váltunk például, a szimpatikus idegrendszer üzeneteket küld az izmoknak, szerveknek és mirigyeknek, amelyek segítenek a test reakciójában. Az olyan hatékony vegyi anyagok, mint az adrenalin, a kortizol és az aldoszteron, valamint a mellékvesék és más szervek által felszabadított egyéb neurotranszmitterek, sokféle hatást gyakorolnak a szervezetre:
• megnövekedett pulzusszám (fokozott szívritmus zavart okoz)
• megnövekedett vérnyomás (fokozott feszültséget okoz az érfalakban)
• erek begörcsölhetnek
• állandó szívritmuszavarok alakulhatnak ki
• megnövekedhet a gyomorsav, ami gyomorfájdalomhoz, emésztési zavarhoz és gyomorégéshez vezethet
• a gyomor és a belek véráramlásának csökkenése, az élelmiszerek emésztésének csökkent képességét is jelenti
• fokozott izomfeszültség, amely fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet
• fokozott véralvadás és sűrűség
• megnövekedett koleszterinszint
• megnövekedett vércukorszint
• rövid, sekélyes légzés
• rendellenességek az immunműködésben
• folyadékretenció (vízvisszatartás)
• Elhízás, túlsúly

Ezek a hatások rövid távon adaptívok és segítenek az embernek felkészülni a stressz kezelésére. Ha a stressz krónikus, ezek a fizikai reakciók betegséghez vezethetnek.

Ezért nem meglepő, hogy a vitalitás visszaszerzésében a stressz által kiváltott betegségek megszüntetésése fő feladat.

A 4 Lépés Életerő program egyik fontos eleme az, hogy megnyissa az ember szívét az érzései és a belső béke előtt a különféle stresszkezelési és relaxációs technikák gyakorlása révén:

Nyújtás, meditáció, mély légzés, progresszív relaxáció és vizualizáció
Ezek a technikák sokkal többek, mint egyszerű stratégiák, amelyek segítenek megbirkózni a stresszel. Úgy tervezték, hogy növeljék tudatosságunkat arról, mi történik bennünk – fizikailag, érzelmileg és lelkileg.
Tudatosságunk növelése kiterjeszti a bennünk zajló események ellenőrzésének képességét. Ennek eredményeként jobban felkészülhetünk a stressz tüneteinek
A fizikai hatásokon kívül vannak pszichés és mentális reakciók a stresszre:
• szorongás, akut vagy krónikus
• depresszió (különösen, ha a stressz krónikus)
• harag, ellenségesség és düh
• ingerlékenység
• csökkent koncentráció és memória
Amikor az emberek stresszt éreznek, általában félelmet vagy szorongást tapasztalnak. Mások azzal válaszolnak, hogy mérgesek a stresszforrás okára vagy vélt okára. Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy ezek az érzelmek növelik a szívproblémák kockázatát.
Végül, a stressz, különösen a krónikus feszültség és a vele járó tünetek és reakciók, a stressz kezeléséhez szükséges viselkedéshez vezet, és ezek a megküzdési módok, gyakran még növelik is a stresszt. Végül egy ördögi körbe kerülünk.
Íme néhány tünet, amelyek fennállása esetén, érdemes kezelni a stresszt:
Ha valaki:
• túlhajszolt
• túlevésen kapja magát, szinte minden étkezésnél
• elkülönülés (kivonja magát a közösségekből, kerüli az emberek társaságát) -félelem
• tétlenség (hosszú időn át, nem szól, nem beszél és nem csinál semmi hasznosat, sokat mereng)
• alváshiány (nehezen alszik el, vagy zaklatottan forgolódik, vagy 2-4 óra alvás után nem tud visszaaludni)
• kimerültség (állandó fáradság, fásultság, közöny)
• drogok, alkohol, cigaretta és koffein függősége

A paraszimpatikus idegrendszer kiküszöböli a stressz emberre gyakorolt hatásait, és relaxációs lazítást és helyreállítást vált ki a szervezetben.

Ezen hatások közül néhány:
• csökkent vérnyomás
• csökkent pulzusszám és a szívizom összehúzódásának ereje
• kevesebb oxigénigény, csökken a szív terhelése
• csökkent légzési sebesség
• megnövekedett tüdő kapacitás
• jobb emésztés
• megnövekedett hemoglobin (a vér oxigénhordozó képessége)
• nyugalom és nyugalom érzése
• egészséges immunrendszer

A stressz kezelésének két alapvető módja van.

Az egyik módja annak elkerülése. Csökkentsük a külső stresszfaktorokat, amikor csak tehetjük, de ez tudom, ez nem mindig lehetséges, sőt nem is kívánatos.
A másik módszer a stressz kezelése a helyzetre való reagálás megváltoztatása.
A körülmények nem változnak, de Te igen.
A következmények felismerésére a szükséges változtatásokra, mielőtt egészségtelen állapotok, például szívbetegségek alakulnának ki.
A stresszkezelési technikák segíthetnek a potenciálisan stresszes helyzetekre való egészségesebb és produktívabb reakcióban. Növeli a stressz kezelésének képességét. Más szavakkal, a rövid biztosítékod hosszabb lesz.

Stresszkezelési technikák :
A 4 Lépés Életerő program egyik fontos eleme az, hogy megnyissa az ember szívét az érzései és a belső béke előtt a különféle stresszkezelési és relaxációs technikák gyakorlása révén:

  • Nyújtás, meditáció, mély légzés, progresszív relaxáció és vizualizáció

Ezek a technikák sokkal többek, mint egyszerű stratégiák, amelyek segítenek megbirkózni a stresszel. Úgy tervezték, hogy növeljék tudatosságunkat arról, mi történik bennünk – fizikailag, érzelmileg és lelkileg.
Tudatosságunk növelése kiterjeszti a bennünk zajló események ellenőrzésének képességét. Ennek eredményeként jobban felkészülhetünk a stressz tüneteinek felismerésére és a szükséges változtatásokra, mielőtt egészségtelen állapotok, például szívbetegségek alakulnának ki.

  • Fittség-Rugalmasság
    A kiegyensúlyozott mozgás, állóképességet, erőt és rugalmasságot ad. A rendszeres mérsékelt testmozgásnak, számos egészségügyi jótékony hatása van, amit ebből a programból nem hagyhatunk ki, hiszen mind a gyógyuláshoz, mind a fiatalodáshoz a test erősítése igen fontos feladat.
  • A 4 Lépés Életerő Program, hangsúlyt fektet a rendszeres testmozgásra.
    A rendszeres aerob edzés előnyei -Az aktivitás és az aerob testmozgás sok szempontból javíthatja az ember fizikai egészségét.
    • növeli a szív hatékonyságát azáltal, hogy képes több vért pumpálni
    • csökkent pulzusszám, ami növeli a szív oxigénellátását
    • növeli az izmok képességét az oxigén hatékony felvételére, hordozására és felhasználására
    • csökkenti a szív oxigénigényét pihenés és tevékenység közben
    • csökkenti a nyugalmi vérnyomást, így csökkenhetnek a vérnyomás elleni gyógyszerek
    • növeli a nagyobb terhelés mellett hosszabb ideig tartó testmozgás képességét, mielőtt fáradtság, légszomj vagy mellkasi fájdalom korlátozná
    • csökkenti a vér trigliceridszintjét és növeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin) szintjét, ezáltal megnehezítve a zsírok gyűjtését az artéria falain belül
    • csökkenti a vércukorszintet és a trigliceridszintet a vérben úgy, hogy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek típusai és mennyisége csökkenhet vagy megváltozhat a cukorbetegeknél
    • csökkenti a vér alvadását és az erek falához tapadásának képességét, ami csökkenti a vérrögök elzáródásának kockázatát a kis artériákban
    • növeli a mozgásképességet, a rugalmasságot, ezáltal megkönnyítve a mindennapi tevékenységek elvégzését
    • csökkenti a testzsírt és növeli az izomtömeget
    • fokozza az anyagcserét
    • növeli a stressztűrőképességet az életszemlélet javításával
    • csökkenti az ellenségeskedést, a rossz érzéseket
    • fokozza a stressz hormonok ellenőrzését
    • növeli az ember önbizalmát és általános jólétérzetét
    • csökkenti a csontritkulás kockázatát

Aerob edzésre vonatkozó irányelvek-Az átfogó életmódváltási program gyakorlati ajánlásai a megterhelés három szintjének megkülönböztetésén alapulnak: inaktivitás, aktivitás és testmozgás.

Erő edzés
Az előzőekben hangsúlyoztam a testmozgás értékét szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását, de egyre inkább tudatában kell lennünk annak is, hogy az erőnléti edzés mennyire fontos az izomtónus és izomfunkció fenntartásában.
Az erőnléti edzés beépítése a mindennapi rutinba lehetővé teszi, hogy folytassuk azokat a dolgokat, amelyeket mindig is tettünk, az élelmiszer-szállítástól a lépcsőzésig, a teniszezésig és a táncig hajnalig. 20 éves kor után azok az emberek, akik nem foglalkoznak fizikai aktivitással, izomvesztést szenvednek.
A legjelentősebb veszteség 60 éves kor után következik be. Az öregedés hozzájárulhat e veszteség egy részéhez, de elsősorban a fizikai aktivitás csökkenése okozza.
A szív- és érrendszerre jótékonyan ható testmozgás, például a séta, jót tehet a szívnek, de csekély hatása lesz az izomtömegre.
Csak az erőnléti edzésről derült ki, hogy drámai módon lelassítja az izomvesztés folyamatát.
Dr. Maria Fiatarone és a Tufts Egyetem Öregedési Központ munkatársainak két kutatása azt mutatta, hogy a 80-as és 90-es évekbeli emberek csupán néhány hónapos erőnléti edzéssel, képesek erőnövekedésre. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az alanyok legalább 100% -kal növelték erejüket, és javították a járási sebességet és a lépcsőzéses képességeket.Tehát ne feledjük, soha nem késő elkezdeni
A múltban az erősítő edzéseket elsősorban a sportolók használták a teljesítmény javítására, vagy sérülés utáni fizikai rehabilitációra.
Ezt a fajta edzést korábban nem tartották biztonságosnak az olyan emberek körében, mint az idősek vagy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, de a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az erőnléti edzés mindkét csoport számára biztonságos és hatékony lehet, ha megfelelően csinálják.
Az erőnléti edzéshez NEM szükséges drága felszerelés és sok idő. Otthon gyakorolható, munkamenetenként 20-30 percig, hetente 2-3 alkalommal, minimális erőforrás felhasználásával.
A testedzés célja a hüvelykujj szabály teljesítése: Gyakorlás közben mindig képesnek kell lenned a beszélgetés folytatására. Ha nem tudsz beszélni, nincs elegendő oxigén a dolgozó izmok számára. Lassíts. Ne feledd a következő mondatot:

„Képesnek kell lenned beszélni, miközben jársz”

A rendszeres erőnléti edzés előnyei
• az izmok, az ínak és az ínszalagok fokozott ereje és rugalmassága
• megnövekedett funkcionális kapacitás
• fokozott sovány szövet és anyagcsere
• megnövekedett csontsűrűség (ami segíthet megelőzni a csontvesztést)
• jobb egyensúly és stabilitás
• sérülések megelőzése
• fokozott önbizalom, jobb önkép
• jobb képesség a foglalkozási és
• szabadidős elfoglaltságok
• jobb testtartás (a gyakorlatok sokfélesége miatt)
A fizikai aktivitás növelésének leghatékonyabb módja, ha a napi rutinod részévé teszed. A 4 Lépés Életerő program részletesen tartalmazza a fizikai aktivitás növelő technikákat és módszereket.

Várlak téged is szeretettel a test megújjító programokon !  Nézd meg itt :